Yazımız 3 Şubat 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Abiy Ahmet Ali Sözleri. 2019 yılı Nobel Barış ödülü sahibini buldu. Bu seneki ödül komşusu Eritre ile olan gerilimi sona erdirmek için yaptığı hamleler nedeniyle Etiyopya Başbakanı Ahmed Ali’ye verildi.
2018 yılından bugüne Başbakanlık görevini yürüten Abiy Ahmet Ali,2008-2010 yıları arasında Bilgi Ağı Güvenliği Ajansı bölümünde başkanlık yapmıştır. Daha sonra ise 2015-16 yılları arası Bilim ve Teknoloji Bakanlığı görevini üstlenmiştir
Ülke genelinde yaşanan huzursuzluk ve gösteriler sonucu 11 Mart 2018 tarihinde istifa eden dönemin başbakanı Hailemariam Desalegn’nin ardından 2 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık makamına getirilmiştir.
Yaptığı reformist hareketlerle tüm dünyanın beğenisini kazanmıştır. Hapsedilen muhalifleri affetmesi, Oahli kaldırıp kadın hakları konusunda çalışmalar yapması ve yatırımlara yönelmesi….
Nobel Barış Ödülü sahibi Abiy Ahmet Ali’nin sözlerinden bir demet hazırladık.
Abiy Ahmet Ali Sözleri
Muhabbet her zaman kazanır. Öldürmek hezimetle sonuçlanır
Müslümanların birliğinin tüm ülkenin birlik ve beraberliğiyle eş anlama gelmektedir
Haydi tarihi birlikte yazalım. Gelin şarkılarımızı birlikte söyleyelim, ülkemizi birlikte kalkındıralım
The young generation of today should repeat the victory of Adwa by defeating current challenges and barriers.
Hakiki İslam herkes için barışı öngörür; ondan uzaklaşarak barışı ve bağışlamayı unutan Müslüman Ortadoğu ülkeleri kendi kendilerini inha ediyor
Love always wins. Killing others is a defeat, to those who tried to divide us, I want to tell you that you have not succeeded.
Ordunun ve güvenlik güçlerinin görevi; vatanın kutsallığı, egemenliği, vatandaşların ve mülklerinin korunması çabasına odaklanmak ve geçiş sürecinde aktif ve yapıcı bir rol üstlenmek olmalıdır
Yargıçlar kararlarını verirken sadece yasaları ölçü almalıdır. Artık Etiyopya’dan kimse Avrupa’ya kaçmak zorunda kalmasın, Etiyopyalılar bundan sonra buralara sadece turist olarak gelsinler istiyoruz. (Frankfurt gezisindeki konuşmasından)
Saldırıyı yapanların barış karşıtı güçlere ait olduğu anlaşılıyor. Bu tür eylemleri bırakmalısınız, geçmişte başarılı olmadınız ve gelecekte başarılı olamayacaksınız. Tüm kurbanlar sevgi ve barış şehitleridir” (Kendini yapılan saldırıdan sonraki konuşması)
Müslümanların toplanabileceği ve ilk hicrete yakışan Mekke’de zulümden kaçtıklarında Hz. Muhammed’in yoldaşlarına iyi davranan Habeş İmparatoru Necaşi’yi sembolize bir caminin Addis Ababa’daki inşaatını destekleyeceğim.
Forgiveness frees the consciousness. When we say we have reconciled, we mean we have chosen a path of forgiveness and love, when I spoke with Isaias, I told him that there may not be enough hotels as Ethiopians visit Massawa and Asmara. He said he would leave his house for them and stay in balconies.
BAE’li Prens Muhammed bin Zayed’in : Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da İslam enstitüsü kurulması için destek vereceğiz
Abiy Ahmed: “Bize hangi konuda yardım edeceksiniz?”
BAE’li Prens Muhammed bin Zayed’in :”Her konuda size yardım edeceğiz, size İslam’ı öğreteceğiz” cevabını aldı.
Abiy Ahmed: “Bize İslam’ı öğretmenize ihtiyacımız yok. Çünkü siz İslam’dan uzaklaştınız. Bize sadece Arapçayı hızlı şekilde öğretin, biz İslam’ı anlayıp sizi doğru yola iletiriz” cevabını verdi.