Yazımız 24 Aralık 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Bu yazımızda binlerce yıllık geçmişi olan atasözlerimizden bazılarının kısa açıklamalarına ve cümle içindeki kullanımlarına örnekler vermeye çalışacağız.
Bu ilk yazı olduğu için genel bir başlık kullandık. Bundan sonraki yazılarımızda içerikte anlattığım atasözünü başlık olarak kullanacağım.
Türkçe derslerinde ve ödevlerde işinize yarayacağını umuyorum.
Yazımızın yorum kısmına size lazım olan atasözlerini yazarsınız açıklamalı yazı eklemeye çalışırım.
- “Aşığın gözü kördür.”
Aşık olan ve kendini sevdaya kaptıran kişi etrafıyla ilgilenmez. Çevresinde olup biteni görmediği gibi sevdiği insanın da kusurlarını görmez.
Buna benzer başka bir atasözümüz ise “Aşık alemi kör, dört yanını duvar sanır.”
Cümle: Aşığın gözü kördür çünkü o sadece yarini görür.
2.”Ata binersen Allah’ı, attan inersen atı unutma.”
Ata binen insanın ayağı yerden kesilir ve birazda olsa yükseklere çıktığı için içine böbürlenme ve gururlanma gelir. Ata binince Allah’ı unutma derken gururlanma ve senin sırtında taşıyan ata karşı merhametli ol. Canını yakma, insafsızlık etme anlamındadır. Çünkü Allah, acımasız ve kendini beğenmiş insanları sevmez. Gideceğin yere varıp da işin bitip de attan inince senin için yorulan atın suyunu ve yiyeceği arpa samanı ihmal etme.
Cümle: Atalarımızın “Ata binersen Allah’ı, attan inersen atı unutma.” sözü ile hayvanlara karşı ne kadar şefkatli olduklarını görüyoruz.