Yazımız 11 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Avokado ile İlgili Sözler…
Avokado, anavatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvelerinin adıdır. Timsah armudu da denen avokado meyveleri, küre biçiminde, oval, elips ya da armut gibi eriksi tipli yeşil, kırmızı ya da erguvani renktedir.
Avokado, kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokadonun anavatanı Meksika ve Guetamala olmakla birlikte günümüzde ülkemizin güney sahillerinde de üretiliyor.
Avokado, tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Avokado ancak yumuşadıktan sonra yenilebilir. Sert iken acıdır. Yumuşayan Avokado’nun kabuğu ince şekilde soyulur
Avokado ile ilgili söz ve alıntılardan bir derleme hazırladık…
Avokado ile İlgili Sözler
“Bir avokado çekirdeğinde tüm hayatı görebilirsin”
(Var mısın?, Doğan Cüceloğlu)
Bir avukat istiyorum dedim, bana bir avokado getirdiler.
(Somon Balığıyla Yolculuk, Umberto Eco)
Avokado yemek, sağlığınız için açtığınız banka hesabına para yatırmaya benzer. İçinde şifa barındırır.
(İlaçsız Yaşam, Ümit Aktaş)
Mango, papaya, avokado gibi taze meyvelerin ucuza satın alınabildiği, kelimenin gerçek anlamıyla evlerin saçaklarından kopartılabildiği Hawaii, yaz döneminde yemek alışkanlıklarım açısından ideal bir yer.
(Koşmasaydım Yazamazdım, Haruki Murakami)
Biber ağaçları, begonvil asmaları, portakal ve avokado bahçeleri…Sıcak ve güneşli iklimiyle Hollywood, 1910’ların başında Kaliforniya’ya gelen ilk film yapımcılarına cennet bahçesi gibi gelmişti fakat bilmedikleri bir şey vardı: sinema beraberinde yılanı da getirmişti.
(Hollywood’un Karanlık Tarihi, Kieron Connolly)
B6 vitamini yüksek olan yiyecekler:
-avokado
-tavuk
-bezelye
-patates
-ceviz
-buğday tohumu
(Duygusal Açlık, Doreen Virtue)
Tereyağı gibi olmalı söz, avokado gibi,
Biftek gibi, sıcak kurabiye gibi, soğan halkası
Ya da ne gerekiyorsa onun gibi. Sözcükleri alıp yemek gelmeli içinizden neredeyse.
(Bir Tek Ben miyim Böyle Yaşayan?, Charles Bukowski)
Depresyona karşı en iyi 10 besin
1.Muz
2.Kuşkonmaz
3.Yeşil çay
4.Avokado
5.Çilek
6.Kızılcık
7.kaju
8.ceviz
9.soğan
10.yaban mersini
(Mutluluk Kürleri, Ümit Aktaş)
Meksika merkezli Biofase, avokado çekirdeğini biyoplastiğe dönüştürüyor. Bu sayede çatal–bıçak ürünlerindeki plastik %60 azaltılabilir. Avokado bileşenlerinin diğer organik atıklar gibi çözündüğü
söyleniyor –böylelikle çöp sahalarındaki atık miktarı da azalacak.
(National Geographic Türkiye – Sayı 226)
Yağ tüketiminden korkmayın. Tek bilmeniz gereken faydalı -zararlı yağları ayırabilmektir. Bedenimiz doğal tereyağını, zeytinyağını, hindistancevizi ve avokado gibi gıdaların yağlarını, hayvanların iç yağlarını, balık yağlarını ve kuruyemişlerde bolca bulunan yağları kolayca kullanıp kendisi için faydaya dönüştürebilmektedir.
(İFA: İnsanın Fabrika Ayarları 1. Kitap, Sinan Canan)
Saf zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, avokado yağı ve kakao yağı gibi sağlıklı yağları bol bol kullanın ve ayçiçeği yağı, aspir yağı, mısır yağı ve bitkisel yağlardan uzak durun (bunlar kireçlenmeyi ve iltihaplanmayı tetikler) Yiyeceklerinizi mümkün olduğunca kısık ateşte pişirin; asla kızartma yapmayın.
(Buğday Göbeği, William Davis)
Avokadonun sağlığa zararlı olacak miktarda yağ içerdiği söylenir ama bu yersiz bir saptamadır çünkü avokado tekli doymamış yağ içerir ve bu damarları tıkayan cins değildir. Aslında avokado, hepsi güçlü birer antioksidan olan ve beyni stresin meydana getirdiği serbest radikallerden koruyan C, E ve A vitamini deposu olduğundan zihin sağlığı açısından çok faydalıdır.
(Zihni Geliştirmenin 101 Yolu, Rachel Walker)
Normalde avokadonun etli kısmını salataya koyarız, çekirdeğini çıkarıp çöpe atarız. Çoğu kimse o çekirdeğe dikkat dahi etmez.(…)Peki o çekirdekte ben ne görüştüm?
O çekirdekte potansiyel bir avokado ağacı var; benim odaklandığım o gizil ağaçta. Peki bu çekirdeğin potansiyelinin farkına varıp gelişmesine kim fırsat verir? Farkına varmak, farkına vardığını değerlendirmek, karar verip eyleme geçmek kolay iş değildir. Bu önemli, çünkü o çekirdeğin içindeki potansiyel ağaçlar da yeni meyveler verecek.
(Var mısın?, Doğan Cüceloğlu)
Önüme şimdi sözde lezzetli, zevkli diye bir şey geliyor, daha ağzıma atarken rahmetli nenemin kavruk yüzü gözümün önüne geliyor, ne yediğimi, niye yediğimi anama atama anlatamayacağım aklıma geliyor. Ben de “Avokado püresi yiyerek sizin önünüze geçtim, nesli ihya ettim,” mi di yeceğim? Kuru ekmek, peksimet yiyen, hacca giderken peksimetini denize daldırıp yumuşatan, hem de tuzlayıp lezzetlendiren dedem benden güzeldi, nenem kuru kavruktu amma beni önüne katıp yedi mahalle kovalardı da benim dilim dışarı sarkar, o üstüne börek açardı.
(Coşkuyla Ölmek, Şule Gürbüz)