Yazımız 21 Aralık 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır. Bunun yanında Biyodizel yapımında ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Ayçiçek yağı dünyada en çok üretilen dört bitkisel yağdan birisidir.
Ayçiçek yağının kullanılması bundan 300-400 yıl öncesine kadar Kuzey Amerikalılar’a dayanmaktadır. Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa’ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya’ya Almanya’ya ve Fransa’ya getirmişlerdir. Bu ülkeler bitkiyle çok tanışmış olmalarına rağmen günümüzde dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çekmektedir. Bunu ikinci sırada Avrupa Birliği ülkeleri takip etmektedir. Diğer iki önemli üreticide Arjantin ve Ukrayna’dır.
Ayçiçek yağı ile ilgili sözlerde bir derleme hazırladık….
Ayçiçek yağı Sözleri
Son zamlar sonrası romantizm:
Bir daha söyle
—-Yarın sana ayçiçek yağı alacağım
Bugün bir çılgınlık yapıp 5lt ayçiçeği yağı aldım. Çılgınlık ya…
” Savaş kıtlığını, ekmek karnelerini görmüş yaşlı teyzeler makarna, çiçek yağı stokluyordu. Tadımız yoktu. ”
Ayfer Tunç
“Buğdayını, sütünü, etini, bilimini ve sanatını kendin ürettiğin sürece özgürsün.”
Mustafa Kemal Atatürk
Murphy Kanunlarında şaşmaz bir kural vardır; “işler daha kötüye gidemez diye düşünüyorsanız yalnızca biraz daha bekleyin.”
Arabama benzin aldım. Marketten kahve, Gouda peyniri ve Ayçiçek yağı aldım. Evde doğalgazı açtım. Çılgın bir gün yaşıyorum bugün.
‘Son kırk yıldır beslenme uzmanlarının öne sürdüğü saçmalıkların aksine yağı azaltmak kesinlikle gereksizdir. Saf zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağı gibi sağlıklı yağları bol bol kullanın, ayçiçek, mısır ve aspir yağından uzak durun.”
William Davis
Yağ ve yağ içeriğiyle ilgili hadisler ve büyüklerimizin birçok hikayeleri vardır. Ama Müslümanlar bunu nasıl da kolayca, rahatça unuttular ve ne kadar çabuk margarin ve diğer hidrojenize yağlara alıştılar. Margarin ne kadar faydalı ve ne kadar temizleyici olabilir ki? Hidrojenize olan yağlar arasında en tehlikeli olanı margarindir.
Aidin Salih
Akşam olunca boynunu bükermiş ayçiçeği, çekirdeklerin kabuğu kararır. Dostun ışığı vurunca ayçiçeğinin yüzüne, ayçiçeğinin yüzü güler, çekirdeklerin içi kar beyazı mutlulukla dolarmış. Ayçekirdeği, kabuğunun kara, içinin beyaz olması bundanmış, der eskiler.
Hüseyin Cengiz
Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, kalp damar hastalıkları, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon, Türkiye’de 130 bin kişinin ölümüne yol açmaktadır. En sık görülen kalp rahatsızlığı, atheroskleroz yani koroner arter daralmasıdır. Atherosklerozun en sık gözlenen nedeni ise margarin, ayçiçek yağı, Mısır yağı dibi hidrojenize yağlar sebebiyle oluşan yağ birikintileridir.
Gerçek Tıp, Aidin Salih
Doymuş yağlar (tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı, ördek yağı, hindistan cevizi yağı vs.) yüksek sıcaklıklarda yapılarını bozmadıkları için yüksek ısı ve uzun süreli pişirmeye daha elverişli yağlardır. Orta derecedeki ısıların ve pişirme süresinin kullanıldığı durumlarda ise tekli doymamış yağ asitlerine sahip zeytinyağı kullanılabilir. Bitkisel yağların (kanola, mısırözü, ayçiçek, soya vb.) pişirme yağı olarak kullanılması son derece zararlıdır.
Serkan Yimsel