Bayram Namazı ile İlgili Sözler

PAYLAŞ
Bayram Namazı ile İlgili Sözler

Yazımız 14 Nisan 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Bayram Namazı ile İlgili Sözler…
Bayram namazları oruç ve hac gibi uzun süreli ve yoğun ibadetlerin tamamlanmasının sevinç ve coşkusunu yaşamak üzere hep birlikte cemaatle kılınan ve Müslümanların vahdetini gösteren çok önemli ibadetlerdir.

Bayram, bir ferah ve sürur günü demektir. Arabçası İyd’dir.

Resûlüllah Efendimiz, Medine-i Münevvere’ye teşrif buyurduklarında, ora ahalisinin senede iki bayram günleri olduğunu anlayınca, “Allah Teâla size o iki bayram günlerine bedel, onlardan daha hayırlı iki bayram günü ihsân etmiştir.” buyurmuş; ve o günlerin de Ramazan-ı şerîf bayramı ile Kurban Bayramı günleri olduğunu haber vermiştir.

Ramazan bayramı (Iyd-i fıtır) 3 gün; Kurban Bayramı (Iyd-i edhâ) ise 4 gündür. ;
Bayram namazı ile ilgili alıntılardan bir derleme hazırladık…

Bayram Namazı ile İlgili Sözler

 

İstanbul’da Süleymaniyesiz Bayram Namazı düşünemiyorum.

İstanbul’da Yaşama Sanatı/Haluk Dursun

 

Ben hayatım boyunca babamla bir bayram namazı kılmayı hayal ettim ama olmadı.

Beni Onlara Verme/Tarık Tufan

 

Allah bu ümmet için belli zamanlarda bir arada toplanmayı şer’i bir hüküm olarak teşri buyurmuştur. Beş vakit namaz, Cuma namazı, bayram namazları, küsuf (güneş tutulması) namazı bunlardandır.

Pratik İslam Fıkhı/Heyet

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde yeryüzüne (rahmeti ile) tecellî eder. O hâlde (bayram namazı için) evlerinizden çıkın ki (Allâh’ın) rahmet(i) size de isabet etsin.”

 (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

 

Peygamber Efendimiz, bayram namazı kılmak üzere namazgâha yürüyerek giderdi. Bayram namazına bir yoldan gider, başka bir yoldan dönerdi. Ramazan Bayramı namazına çıkmadan önce bir şeyler yerlerdi. Ekseriya bunlar birkaç hurma olurdu.

Kâinatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı – 2/Salih Suruç

 

Sevgili Dost,

Neşesi yağmalanmış bir bayramdan geriye ne kalır? Ellerden buharlaşıp uçan limon kolonyaları, yenildikten sonra kağıdı buruşturulup atılan şekerler, caminin avlusunda kalan gazete ve mukavva parçaları, imamın her bayramda tarif edip cemaatin her bayram şaşırdığı bayram namazı mı?

Posta Kutusundaki Mızıka/Ali Ural

 

Şehre bakıyorduk denizden..

Çocukluğumuza bakıyorduk;

Balat sokaklarında çığlık çığlığa..

Haliç’in sularında kulaç kulaca..

Komşu mahallelerin çocuklarıyla yumruk yumruğa..

Papazın bahçesinden çalınan erikler, Anemas Zindanı’nda aranan hazine, Tekfur Sarayı’nda ki hayalet, Patrikhane’deki İsa peygamber, Süleymaniye’de bayram namazı, ayazmadaki kutsal su, yatırlarda uyuyan Sahabeler, denizden çıkarılan haç, Eyüp’teki mezarlar.  Dar sokaklara yayılan yemek kokuları.. birbirinin külüne muhtaç komşular..

İstanbul Hatırası/Ahmet Ümit

 

Bayram namazı için, kim bilir kaç yüz yıldır devam eden temcit ve tekbir sesleri bir kez daha avluya yayılmaya başladığında, Sadullah ihtişamlı Osmanlı zamanlarındaki o eski bayram tekbirlerini düşündü. Hemen bütün sultanlar ve o sultanlar zamanında yaşayan nesiller bu tekbirlere karışmış, şu camide saf tutmuşlardı. Fatih Sultan Mehmet, hemen şuracıktaki türbesinde beş yüz yıldır bu sesleri dinliyordu. Sandukasından başını kaldırıp bu bayram namazında cemaatin arasına karışsa, yahut imamın arkasında saf tutsaydı, acaba torunlarının hâline bakıp ne derdi?

Karun ve Anarşist/İskender Pala

 

Yapılan bir alan araştırmasında; namaz kılma sıklığını ölçen sorular sorulmuş, her gün beş vakit namaz kılanların oranı % 36 olarak tesbit edilmiştir 451. Aynı ölçüm bayram namazı için yapılmış, her bayram namazını kılanların oranı kentte % 71, kırsalda %95 olarak belirlenmiştir  Sanayileşmenin dine etkisi konusunda ya-pılmış bir araştırmada ise, günlük namazları her zaman kılanların oranı kadın-erkek ortalama % 22 olarak, bayram namazını her zaman kılanların oranı, tarım kesiminde % 94.33 iken, sanayi kesiminde % 78.24 olarak belirlenmiştir. Üniversite gençliği üzerin- de yapılan bir araştırmada, günde beş vakit namazı sürekli kılanıların oranı % 27.9, bayram namazını devamlı kılanların oranı % 80.5 olarak belirtilmiştir.

Kavramsal ve Olgusal Açıdan Sünnet-Gelenek İlişkisi/Selçuk Coşkun

 

Kalk Kudüs’e gidelim sevgilim.

Çöp bidonlarının arasında dolaşalım. Bak şu küçük çocuk var ya vuracaklar onu! Hani babasının arkasında duran. Başını babasının sırtına dayayan çocuk. İşte o! Vuracaklar birazdan onu. Çöp bidonlarının arasında dolaşalım. Endişe etme, çocukların kalbine değen kurşunlar sekmezler hiçbir yere.

Mescide gidelim. Yıkılacaksa üzerimize yıkılsın boşver. Sen elimi sıkı tut korkma.

Mescide gidelim. Bir bayram namazı kılalım şehirle birlikte. Zekeriya’nın yanında saf tutalım. Ve Musa’nın ve İsa’nın ve Yakup’un. Bekle birazdan Ömer de gelir buralara.

Şu beyaz sakallı adamı görüyor musun? İşte onun tekerlekli sandalyesini itelim birlikte. Nereye gitmek isterse oraya. Hayfa’dan aldığımız portakalları ikram edelim, o çok sever.

Birlikte Zeytindağı’na çıkalım şehre bakalım doya doya.

Kalk Kudüs’ gidelim sevgilim.

Tanrı bizi gözetsin, korusun, kollasın Kudüs hatırına. Kalbimizin ağrısı, başımızın ağrısı, ruhumuzun ağrısı hafiflesin şehre yaklaştıkça.

Bir Adam Girdi Şehre Koşarak/Tarık Tufan

Bayram Namazı ile İlgili Sözler

 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazının her iki rekâtindeki üçer adet fazla tekbîre “zevâid tekbîrleri” denir. Vacip olan bu tekbîrler, birinci rekâtte kırâatten önce, ikinci rekâtte kırâatten sonra alınır. Bayram namazı şöyle kılınır:

 

“Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum hâzır olan imama” diye kalben niyet edilir. “Allâhü Ekber” diyerek imam ile beraber iftitâh tekbîri alındıktan sonra eller bağlanır.

 

“Sübhâneke”den sonra imam sesli, cemaat sessiz “Allâhü Ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbîri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbîr alınınca eller bağlanır. İmam, açıktan Fâtiha-i Şerîfe ve zammı sûre (bir sûre veya en az üç âyet) okur, cemaat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rekâte kalkılır.

 

İkinci rekâtte imam, önce Fâtiha-i şerîfe sonra zammı sûre okur. Sonra birinci rekâtin başında alınan tekbîrler, bu defa kırâatin sonunda üç defa alınır ve eller hep yanlara salınır, dördüncü tekbîr ile rükûa gidilir ve namaz tamamlanır.

Cuma namazında, hutbe namazdan evvel okunur, bayram namazlarında ise namazı müteâkip hutbe okunur. Hutbeye, tekbîr ile başlanır, cemaat de bu tekbîrlere hafif sesle iştirâk eder.

Bayram Namazı ile İlgili Sözler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir