Dünya Savaşı ile İlgili Sözler

PAYLAŞ
Dünya Savaşı ile İlgili Sözler

Yazımız 1 Eylül 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Dünya insanlık tarihi boyunca iki ülke arasında yaşanan bir çok cephe savaşları gördüğü gibi bir çok ülkenin ittifaklar kurarak savaştığı Dünya Savaşlarına da şahit olmuştur. Şahit olmuştur ama savaşların bıraktığı ölümler, acılar, salgın hastalıklar, kayıp insanlar ve yıkılmış şehirlerden bir türlü dersler çıkarmaz. Yine bir ittifaklar Savaşı olmaya aday iki ülke arasındaki savaş tamtamlarının çaldığı şu zamanda Dünya Savaşı ile ilgili alıntılardan bir derleme hazırladık.

Virüs salgını ile sevdiklerimizi kaybettiğimiz ve hala etkisi süren bir dönemin ardından böyle bir Dünya Savaşı ihtimalini düşünmek bile korkutucu. 

Salgın sebebiyle tüm dünyada üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntı ve ikim değişikliğinin sonucu olarak beklenen bir kıtlık öncesi birde savaş çığlıkları insanlığın tekerrür eden tarihten ibret almadığını gösteriyor….

Dünya Savaşı ile İlgili Sözler

“ Bir ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş cinayettir ..”
” Unless a nation’s life faces peril,war is murder ..”
M.K. ATATÜRK

 

Üçüncü Dünya Savaşı korkusu zihinlerden bir türlü gitmiyordu.
Claudine Monteil

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mart Sözleri

İkinci Dünya Savaşı, cephede öldürdüklerinden çok, geride yaşayan ölüler bıraktı.
Yakın Tarihin Gerçekleri, İlber Ortaylı

 

İkinci sanayi devrimini başlatan elektrik ve yakıtlı motor sistemi, I Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılan teknolojinin merkezini oluşturmaktaydı.
Georg Fülberth

 

3.Dünya Savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. dünya Savaşı’nda taş ve sopalar olacağını biliyorum. Albert Einstein

 

Bir Dünya Savaşı tüm ülkeleri tehdit eden işsizler ordusunu önemli ölçüde azaltır ve zengin erkine gelecekteki planlarını uygulamak olanağı sağlardı.
Jack London

 

II. Dünya Savaşı galiplerinin elde ettikleri avantajlı güç dengesini devam ettirmek için kurdukları bir müessesedir. Bu kurumun, sanki insanlığın vicdanı olduğunu sananların aklına şaşarım.
İlhami Güler

 

Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcından bu yana kötülüğün fışkırırcasına dışa dökülmesine ve yıkıma tanık olmuş birisi için insan yıkıcılığının şiddetini ve yoğunluğunu görmemek de olanaksızdır.
Erich Fromm

 

Birinci Dünya Savaşı’ndan evvel stabil bir dünya mevcutken; harbten sonra bitmeyen enflasyonlar, şarkılar, iktisadi krizler birbirini izlemeye başlayacaktır. Kapitalist sistemin içine girdiği bu dağınıklık maalesef bugüne kadar devam etmektedir.
İlber Ortaylı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Barış ile İlgili Sözler

Bizce, Üçüncü Dünya Savaşı başlamıştır. Bu savaş Batı ile İslâm arasındadır. Bu savaş uzun sürecektir. İlk anda hazırlıksız yakalanan İslâm Dünyası, uzun ve ıstıraplı bir bağımsızlık ve özgürlük savaşına girişmek zorundadır. Esaret ve çile yılları gözüküyor ne yazık ki ufukta.
Sezai Karakoç

 

Birinci «Dünya Savaşı »ndan önce, uluslararası gezmelerde pasaport aranmıyordu; dilediğin yere gidebilirdin. «Özgürlük ve Barış» sağlamak için yapılan savaş, pasaport denen şeyi çıkardı; bu şeyi bit gibi sardılar başına. Avrupa’da üç yüz kilometre kadar dolaşmak mı istiyorsun, on ayrı ulusun konsolosluğundan izin almak zorundasın.
Wilhelm Reich

 

Kuşkusuz, Kırım’ın ilhakının (Mart 2014) tetiklediği hipnoza ek olarak, Suriye’yi tek taraflı bombalamaların (Kasım 2015 sonundan itibaren) getirdiği prestij yükselişi, milliyetçi ateşi ve “Vojd” kültünü (Rusça’da “önder” anlamına geliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin’e verilen takma addı) yeniden canlandırmaya olanak sağladı.
Putin Ne İstiyor?, Jean-Robert Jouanny

 

Hamburg’daki bir Sosyal Demokrat Gençlik Birliği üyesinin günlüğünde 1914 Ağustos’undaki genel havayı tam manasıyla yansıtan çok şeyi bulmak mümkündür. Bu üyenin günlüğüne yazdığına göre, “İnsanların panik halinde bankalara ve marketlere hücum etmelerinden de görüldüğü üzere halkın heyecanı artmıştı. İnsanların çoğu, sanki sonraki gün kafaları kesilecekmiş gibi, yıkılmış vaziyetteydi.”
Birinci Dünya Savaşı, Volker Berghahn

 

Bir asker için savaş aynı zamanda ölüm anlamına gelir ve ölümü görmeksizin savaşı anmak, tıpkı alevler içinde yanan bir evin içinde olmaksızın o ev hakkında konuşmaya benzer. Ancak
bizler günlerdir alevlerin içinde debeleniyor ve dağlayıcı ateşi bizzat tecrübe ediyorduk. Ve pek çok silah arkadaşımızı sonsuzluğa uğurlamıştık.
Günter K. Koschorrek

 

Quisling, bir Norveç Başbakanının adıdır. İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler’le işbirliği yaparak ülkesini bir «müstemleke valisi» gibi yönetmek isteyen bu işbirlikçi politikacı, savaş sonunda idama mahkûm olmuştur. Siyasal bilimde, ülkesini yabancılarla işbirliği yaparak yöneten siyaset adamlarına «Quisling» denilmektedir. Quisling, açıkça, ülkesine ve halkına hıyanet eden devlet adamlarının ortak adıdır.
Uğur Mumcu

 

İnsanlar televizyonda; Sudan iç savaşı ile tuvalet kağıdı reklamını aynı duyarsızlıkla izlemektedir. Televizyonu kapattıktan sonra Sudan’daki iç savaş devam etse bile onun için bitmiştir. İşte insanın yaşadığı bu dünya, simülasyon dünyasıdır. Televizyondaki her şey görüntüden ibaret olduğu için, gerçek hayat da zamanla cansız gibi görünmeye başlar.
Kolektif

 

Bebek patlaması kuşağı 1946-1964 arasında doğdu. Bebek pat lamaşı adı, İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD’deki -ve dünyanın birçok yerindeki- yüksek doğum oranlarından gelir. Savaş sonrası dönemdeki güvenlik ve ekonomik refah ortamında birçok çiftin çocuk yapmaya karar vermesi, bu kuşağı dönemin pazarlamacılarının temel hedef pazarı hâline getirdi.
Pazarlama 5.0, Philip Kotler

 

Birinci Dünya Savaşı’na kadar ki 113 yıllık devrede 27 savaş oldu, 57 milyon insan öldü. Dört yıl devam eden Birinci Dünya Savaşında 34 milyon insan öldü, yaralandı, sakatlandı, kayboldu. Bu savaş Avrupa Medeniyetinin acı bir meyvesidir. Putlaştırılan ilim ve teknoloji kurbanlarını istemiş ve almıştı. Dullar, yetimler, sakatlar daha zor günler yaşamıştı.
Hekimoğlu İsmail

 

Ya Güzel Sanatlar Akademisi başka türlü karar verseydi neler olacaktı? Ya o dakika jüri Adolf Hitler’i kabul etseydi neler olacaktı? O dakika sadece bir hayatın seyrini değil dünyanın seyrini de değiştirecekti. Nazizm olmadan yirminci yüzyıl nasıl geçecekti? Adolf Hitler’in ressam olduğu bir dünyada altı milyonu Yahudi, elli beş milyon kişinin öldüğü İkinci Dünya Savaşı olacak mıydı?
Adolf H.’nin Diğer Yaşamı, Eric Emmanuel Schmitt

 

Birinci Dünya Savaşı’nı sadece kaybedenler değil, sözde kazananlar da kaybettiler. Dünya değişti ve bu değişen dünya birtakım acıların içinden geçmek zorunda kaldı. Peki neydi bu acılar?

Hayatında ayakkabı giymemiş proleter gençler orduya  gidince çizme ve bot giydiler. Bunların masrafları nasıl karşılanacaktı? Hiçbir devletin maliyesi bu aşırı donanımlı kalabalık orduların ihtiyacını karşılayacak durumda değildi. Para düzeni altüst oldu. Banknotlar çıktı. Bu karşılıksız basılan banknotlar, harb sonunda ayrı bir eflasyonist ekonomi dünyası yarattı.
İlber Ortaylı

 

”1919’da başlayıp 1939’da patlak veren İkinci Dünya Savaşı ile biten iki savaş arası dönemi, Avrupa’nın ve sonra dünyanın bir dünya savaşından başka bir dünya savaşına gidişini hazırlayan dönemdir. Bu dönemin gerçekten talihsiz kuşağı iki acımasız boğazlaşmayı birbiri ardına yaşamıştır. Bugün bizler 1945’ten beri ilk ikisine benzer bir dünya savaşı yaşamadık. Ancak çoğumuzda ‘Acaba üçüncü dünya savaşı çıkar mı?’ sorusuyla belirlenen bir endişe de yok değil, Tarihçi falcı olmadığına göre, bu soruya kesin bir yanıt bulmak mümkün değil.”
Oral Sander

 

I.ve II. Dünya Savaşları, Avrupa’nın başından geçen kuşkusuz en büyük yıkımlardandır. O yıllarda yaşanan büyük ve trajik kayıplara rağmen en çok sanat eseri verilen dönem olduğu da göz ardı edilemez. Sanatçılar, müzisyenler ve ressamlar en iyi eserlerini vermişlerdir. Tolkien ise I. Dünya Savaşı’nda Fransa’ya karşı savaşımak üzere Somme Muharebesi’ne gönderilir. Tolkien burada sıcak savaşı, topu, tüfeği görür, ölümlere şahit olur, sonunda da hummaya yakalanarak askeri hastaneye kaldırılır. Cephe dönüşü Yüzüklerin Efendisi’ni yazmaya başlayan Tolkien, Samwise Gamgee karakterini savaşırken umudunu yitirmeyen askerlere adar. Savaş sonrası askerlerin binlercesinde görülen “shell-shock” yani savaş sonrası sendromunda yaşanan ani körlük, tat-koku kaybı, titreme, anksiyete gibi belirtileri ise ünlü karakteri Froda’da kullanır. Frodo, Shire’a döndüğünde her şeye karşı ilgisini kaybetmiş, kâbuslar gören ve inzivaya çekilmek isteyen bir delikanlıya dönüşür. Merry, Pippin ve Sam ise Shire hayatına adapte olmuştur.

Arka Kapak Dergisi


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir