Gıdanı koru sofrana sahip çık
Ekmek bayatladıysa çöpe atma, çorbana kat
İsraf ettiğimiz her gıda, bu milletin çocuklarının rızkı.
İhtiyacımız kadar alalım, geleceğimizi çöpe atmayalım!
Tüketebildiğin Kadarını Al, Çiftlikten Sofrana Gelen Her Lokmanı Koru!
Tarladan perakendeye gelinceye kadar üretilen gıdanın yüzde 14’ü kayboluyor. Gıdanı koru sofrana sahip çık
“1 kilo yetmez 2 kilo olsun…” gibi cümleler kurup ev ekonomisine zarar vermek istemiyorsan, açken alışverişe çıkma.
Tek bir yumurtanın sofrana gelene kadar 135 litre suyu tükettiğini biliyor muydun? Yiyebileceğinden fazla yumurtayı kırma, suyumuzu israf etme.
ÜLKEMİZDE HER YIL YAŞANAN 18.8 MİLYON TON HACMİNDE GIDA KAYBI VE İSRAFI YERİNE, 360 BİN AİLENİN 1 YILLIK ASGARİ GEÇİMİNE KATKIDA BULUNMAK BİZLERİN ELİNDE…
1 dilim ekmek üzerine 1 dilim kaşar için tam 90 litre, yalnızca 1 dilim ekmek için ise 40 litre su gerekiyor. Gıdanı Koru, yiyebileceğinden fazla tost yapma.
“Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankörlük etmiştir.”(İsrâ 26-27) Gıdanı koru sofrana sahip çık
Dünyada her yıl 4-5 milyar ton gıda üretiliyor. Bu miktar aslında 10 milyar nüfusa yeterli.
Ancak 7,5 milyar nüfuslu dünyamızda her 9 kişiden biri açlıkla boğuşuyor.
Başlıca neden ise çöpe giden MİLYARLARCA TON gıda.
Gıdamızı koruyalım, besinlerimizi çöpe atmayalım. Hem kaynaklarımıza, hem de ekonomiye sahip çıkarak alışveriş ve pişirme yöntemlerimizi değiştirip israfı önleyebilmek mümkün.
Gıda kaybı ve israfını azaltarak;
Doğal kaynakların korunmasına, ülke ekonomisine, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve dünya üzerinde açlıkla mücadele eden insanlara katkı verebilirsiniz.
“GIDANI KORU-Sofrana Sahip Çık”
Her besinin bir su ayak izi var; yani o besinin soframıza gelmesi için harcanan su miktarı. Çöpe giden her besin aynı zamanda su israfı anlamına da geliyor ve ne yazık ki dünyanın temiz su kaynakları tükeniyor. 1 bardak süt 1000 litre su, 1 elma 85-90 litre su demek. Gıdanı koru sofrana sahip çık
Küresel ve ulusal ölçekte pandemi nedeni ile bir milyar insan açlık tehdidi altındayken, artan gıda israfı ve kaybı tam bir paradox oluşturmaktadır. Gündelik hayatta temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan yoksulların yaşamları pandemi ile birlikte daha da zorlaşmıştır. Bu durum ülkelerin yoksulluğa karşı da önlem alınması zorunluluğunu gün yüzüne çıkartmıştır. Gıdanı koru sofrana sahip çık.