Yazımız 11 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Kalan Müziğin kurucusu Hasan Saltık geçirdiği kalp krizi sebebiyle vefat etti. Hasan Saltık Zaza asıllı Türk müzik yapımcısı ve Kalan Müzik’in kurucusu. Klasik Türk Müziği’nin, Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin nadide örneklerini derlemiş ve yayımlamıştır.
Unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri “Kalan Müzik” etiketi altında yayınladı. Çeşitli yörelerin ulusal ve uluslararası arşivlerde; özellikle şahısların ellerinde saklanmış ya da unutulmuş kendi dillerinde müzik örneklerini içeren albümler yayınladı. Bizzat o yörelerde yaşayan sanatçılar tarafından kendi arkaik dil ve lehçelerinde seslendirdikleri müzik eserlerinin derlenmesi için araştırmacılara destek verdi, yapılmalarına ön-ayak oldu. Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak’tan, Münir Nurettin Selçuk’a, Hacı Taşan’dan, Hisarlı Ahmet’e, Hafız Yaşar’dan Muharrem Ertaş’a; Neşet Ertaş’tan Neyzen Tevfik’e, Malatyalı Fahri’den Âşık Veysel’e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.
Türkiye’nin zengin kültür potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük dokuz yüzü aşkın proje gerçekleştirdi. Projeleriyle Anadolu kültür mirasının, uluslararası festivaller yoluyla dünyaya açılmasına, dünyanın en prestijli arşiv ve kütüphanelerinde dinleyicilerle ve akademisyenlerle buluşmasına imkân sağladı.
Başta sevenleri ve dostları olmak üzere sosyal medya üzerinden yayımlanan taziye mesajlarından bir derleme hazırladık…
Huzur içinde uyu güzel abim…
Hasan abim gitmiş… Çok üzgünüm…Başımız sağ olsun.
Anadolu kültürü ve türküleri öksüz kaldı… Devrin daim olsun…
Bin yıl yaşadı, elli yedi yaşında veda etti. Ailesine sabır dilerim
Değerler birer birer gidiyor, Allah Rahmet eylesin, Mekânı Cennet olsun.
En büyük yol arkadaşımı kaybettim. Üzüntümü kelimelerle ifade edemiyorum.
30 yılı aşan ortak tarihimizi, vefalı dostluğunu ve yol arkadaşlığını asla unutmayacağız.
Hayatı katlanılır kılan çok az sayıdaki güzel insanlardan biriydi. Nur içinde yat kardeşim
Müziğe, sanata katkını; cana yakın muhabbet ve arkadaşlığını unutmayacağız. Sevenlerine sabır ve başsağlığı dileriz…
En büyük müzik koleksiyonerlerinden, türkülerin bekçisi, Kalan Müzik’in simgesi Hasan Saltık’ı kaybetmişiz. Çok üzgünüm, mekânı nurla dolsun.
Hasan Saltık abi vefat etmiş. Güzel bir insandı. Uzaktan, tatlı bir tanışıklığımız, benzer dertlerimiz vardı. Rabbim rahmetiyle muamele etsin.
Türkiye’deki müzikal zenginliği dünyaya tanıtan, Hasan Saltık’a Allah’tan rahmet, ailesine ve müzik camiasına başsağlığı diliyorum.
Derlediği, topladığı, bize kadar ulaşan değerli ezgilerin simyacısı kalan müziğin değerli sahibi Hasan Saltık göçmüş bu dünyadan. İyi ki var oldu, Anadolu için büyük kayıp.
Kültür mirasımızın gelişmesi, uluslararası arenada tanınması ve hak ettiği değeri görmesi için gösterdiği üstün çabayı asla unutmayacağız. Işıklar içinde uyusun.
Tanıdığım bildiğim en iyi müzik kazıcılarından birini; bir koleksiyoneri; türkülerin ağabeyini; Kalan Müzik gibi bir hazineyi bu topraklara geri veren gönül adamını kaybettik. Çok üzgünüm
Zamanın ve olayların tahribine karşı bu toprakların kadim seslerinin unutulmaması için büyük işler yapmış, muazzam bir ‘adam’ı kaybettik. Kanımca çok şey borçluyuz O’na.. Devrin daim olsun
Anadolu kültürüne, türkülerimize katkılarıyla millet hafızamızda yer eden değerli müzik insanı Hasan Saltık’a Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.
Vah ‘ Pirim, abim, arkadaşım, ciğerim, vah şarkılarımızın, kılamlarımızın yüreği, vah yetimin yoldaşı garibanın sırdaşı, o güzel yüreğine tebessümüne kurban olduğum. Ne büyük bir acı eyvah eyvah
Türkiye’nin müzik antropologu, coğrafyamızın kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini derinlerden çıkaran ve bizlerle tanıştıran Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Devri daim olsun.
Hasan Abi vicdandı, vefaydı… Bana hayatımdaki en büyük kıyağı yapmış Neşet Abi’yle tanıştırmıştı. Yeter ki dergiler yaşasın diyerek bize hiçbir karşılık beklemeden arşivini açmıştı. Unkapanı’nın en haysiyetli, en şerefli adamlarındandı… Çok üzgünüm. Rahmetle
Her kesin çaresizliğine çare, umutsuzluğuna umut oluyordun. Kaybolmuş heyecanları diriltip, kapına her gelene mutlaka bir derman buluyordun. Nefesimi kestin… Hayatımdaki en dayanılmaz acısı oldun bugün! Çok üzgünüm çok! Seni çok özleyeceğim… Devrin daim olsun.
Hasan Saltık müziğe, Anadolu kültürüne, folklorumuza öyle büyük katkılarda bulunmuştur ki… Muhteşem işler yaptı ve çok erken veda etti. Hepimizin ağabeyi, dostuydu. Çok özleyeceğiz Hasan. Yılmadan verdiğin mücadele için teşekkür ederiz.
Tarifsiz bir acı içindeyim. Derlediği türküler, yayımladığı albümlerle barış ve kardeşlik mektupları yazan, dostum Hasan Saltık’ı kaybettik. Çok erkendi! Daha her dilden kardeşlik türküleri söyleyecektik. Daha motorları maviliklere sürecektik. Çok erkendi!
Hayatı boyunca köklü Anadolu müziğinin ve kültürünün izini süren, sayısız değerli çalışmanın ileriki nesillere aktarılmasına hizmet eden Hasan Saltık maalesef aramızdan ayrıldı. Kendisine Allah’tan rahmet dilerim, türküler yoldaşı olsun. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun.
Kültür ve sanat için ne kadar büyük bir kayıp olduğunu tarif bile edemem. Yıllardır Kalan müzik adı altında ülkenin müzik hafızasını kaydetti. Bıraktığı mirasıyla yüzyıllar boyu anılacak emin olun. Sevenlerine sabır diliyorum.
Son olarak “Câhille Sohbeti Kestim” albümümüzü birlikte hayal etmiştik. ‘Adem Olan Anlar’ single’ını kaydetmemizi istemiştin Hasan abi. Dün senin hediye ettiğin atkı ile dolaşıyordum. Çok çok şaşkın ve üzgünüm. Ne kadar erken, hayaller çok büyükken… Huzurla uyu
Müzik hafızamızın korunması için çok değerli emekleriyle kültürümüze çok kıymetli katkıları olan Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın vefatından büyük üzüntü duydum. Allah rahmet eylesin. Ailesine ve tüm kültür sanat dünyamıza başsağlığı dilerim.
Gerçekten yeri asla doldurulamayacak bir insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Doğa İçin Çal projesinin daha kimse adını bile duymamışken ilk o izlemiş, bizi hep sevmiş ve desteklemişti. Seni hiç unutmayacağız Hasan Saltık ağabey
Anadolu, Kafkas ve Balkan müziklerini derleyerek topluma kazandıran, köklü Anadolu müziğinin ve kültürünün izini sürerek binlerce albümün sonraki nesillere aktarılmasını sağlayan Kalan Müziğin kurucusu Hasan Saltık’a Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.
Anadolu’yu dağ tepe gezdi, yok olmak üzere olan binlerce türkü tespit etti. Hepsini derledi, kayıt altına aldı, geleceğe aktarılmasını sağladı. Emekleri unutulmayacak. Allah razı olsun, gani gani rahmet eylesin. Ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum
Bu ülkeyi seven her yurttaşın Hasan Saltık’a bir teşekkür borcu var. Modern ülkelerde kamu kurumlarının, üniversitelerin yaptığı işi o Kalan Müzik’te tek başına gerçekleştirdi. Bu toprakların türkülerini, ninnilerini arşivleyerek dünyaya armağan etti. Devri daim olsun.
Anadolu ezgilerinin dünden bugüne taşınmasında büyük bir emeği olan ve ‘Türkiye’nin müzik antropologu’ olarak tanınan, Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendim. Saltık Ailesi’ne, sevenlerine ve müzik dünyasına başsağlığı ve sabır diliyorum.
Türkiye’nin müzik antropologu, Kalan Müzik’in kurucusu, Klasik Türk Müziği’nin, Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerini derlemiş ve yayımlamış büyük müzik adamı HASAN SALTIK’ı kalp krizi sonucu kaybettiğimizi öğrendim. Müzik Dünyasının ve Ülkemizin başı sağ olsun.
İnna lillah ve innaileyhi raciun. Değerli müzik yapımcısı, fikir ve sanat insanı sevgili Hasan Saltık Dar-ı bekâya irtihal etmiş. Her ne söylediyse “güzelce” söyledi. Türkiye’nin saklı Türkülerine can verdi, yol açtı, yoldaş oldu. Milletimizin başı sağ olsun