Atalarımız baharın müjdecisi olan bu ayla ilgili bir çok kadim söz söylemişlerdir. O sözlerden ve anlamlarından bir demet hazırladık.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR…Nisan Ayı ile İlgili Sözler için TIKLAYINIZ
Nisan ayının beşinde çift süren iki öküzü birbirinden ayıracak kadar hava soğuk olur.
Bilgilendirme: April ayının beşi Rumi Takvime göredir. Şu anda kullandığımız Miladi Takvime göre 13 gün geridir. Dolayısıyla April 5 Miladi olarak Nisan 18 olmaktadır. Tam havalar ısındı derken, bu tarihte birden ortaya çıkan soğuk ve fırtına anlatılmaktadır. April kelimesinin yöresel olarak abrul yada ebrul şeklinde kullanımları da vardır.
Nisan yağmuru ekinlerin sapını geliştirir.
Mayıs yağmuru ise basakların dolgunlaşmasına yarar.
Nisanda yağan yağmur, ürünleri bollaştırır; çiftçiyi zengin eder.
Ansızın geliveren ve kısa süren olaylar için kullanılır.
Mart ayının kurak, nisan ayının yağışlı olması, çiftçinin yüzünü güldürür.
Mart ayının kurak, nisan ayının yağışlı olması, çiftçinin yüzünü güldürür.
Karakışta kar yağar, martta yağış olmaz, nisanda da çok yağmur yağarsa o yıl bol ürün alınır; çiftçinin yüzü güler.
Ekin için, martta yağmur yağması zararlı, nisanda çok yağması faydalıdır.
Martta yağan yağmurla ekinler nisanda gelişir. Nisanda yağan yağmurla başaklar olgunlaşır, dolgunlaşır.Bu da çiftçiyi sevindirir.
Karakışta kar yağar, martta yağış olmaz, nisanda da çok yağmur yağarsa o yıl bol ürün alınır; çiftçinin yüzü güler.
Tarım için bütün yıl elverişsiz geçse de nisan ayı elverişli olsa tam ürün alınır. Ama bütün yıl elverişli geçse bile nisan elverişsiz olursa , iyi ürün alınamaz.