Şevval Ayı Sözleri

PAYLAŞ
Şevval Ayı Sözleri

Yazımız 30 Nisan 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Şevval Ayı Sözleri…
Hicri aylardan Şevval ayına girdik. Şevval, sözlükte “yükselmek; kaldırmak” anlamlarındaki şevl kökünden türemiştir. Kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkade’den önce gelen onuncu ayının adıdır. Şevval ayı aynı zamanda hac aylarının da ilkidir.

Şevval adeta Ramazan ayına bereket üzerine bereket katan bir aydır. Çünkü Peygamberimiz aleyhisselam bu ay ile ilgili hadis i şerifler irad buyurmuştur. Araplar şevval ayını uğursuz kabul ettiklerinden bu ayda nikâh kıymazlardı. Resûl-i Ekrem, Hz. Âişe ile şevval ayında evlenerek bu inancın yanlış olduğunu göstermiştir.

Bu yazımızda Şevval ayıyla ilgili alıntılardan ve hadislerden bir derleme hazırladık. Yazımızın sonunda Şevval orucu hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı bulunmaktadır.

Bilgilendirme: Hadis olan cümlelerin sonunda yer alan [  ] içinde yazan ifadeler hadisin kaynağını ya da hadisin geçtiği kitabı bildirmektedir.

Bilgilendirme 2: Aynı hadisin benzer ifadelerle tekrarları olabilir. Pekiştirmek için aynı hadisin farklı kaynaklardaki versiyonunu da yazımıza ekledik.

Şevval Ayı Sözleri

Ramazan orucuyla şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır. [İbni Mace]

 

Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur. [Taberani]

 

 “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Tirmizi)

 

Hicrî ayların sırası şöyledir: Muharrem, safer, rebiyülevvel, rabiyülâhir, cemaziyülevvel, cemaziyülâhır, recep, şaban, ramazan, şevval, zilkade, zilhicce.

İki Dirhem Bir Çekirdek/İskender Pala

 

“Resûlullah benimle bir Şevval ayında nikâhlandı ve yine bir Şevval ayında düğün yaptı. Söyler misiniz bizim evliliğimizden daha hayırlı bir evlilik var mı?”

Sahâbe Dersleri/Muhammed Emin Yıldırım

 

“Hac bilinen aylardadır.”

Hac ayları, hac menasikinin başlayıp devam ettiği Şevval,Zilkade ayları ile Zilhiccenin ilk on günüdür. Hac bu aylarda yapılır.

İslam İlmihali/Seyfettin Yazıcı

 

“Bayramından sonra oruca veda edilmez; Şevval ayında altı gün daha tutulur. Pazartesi-Perşembe orucu, muharrem orucu gibi nafilelerle oruca devam edilir.”

Ramazan Risalesi/Nureddin Yıldız

 

Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur. [İbni Huzeyme]

 

Kim Ramazan orucunu tutar, sonra buna Şevval ayında altı gün daha eklerse

bütün yıl oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204)

40 Hadiste Ramazan/Diyanet Yayınları

Şevval Ayı Sözleri

Kameri ayların on üç, on dört ve on beşinci günleri ile haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri ve Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehabdır.

İslam İlmihali/Seyfettin Yazıcı

 

Güneş kim bilir kaç yüz kez doğup batmıştı gövdesinin üstünden, kim bilir hangi kutuplarda hangi buzullar erimiş ve hangi buzullar yeniden oluşmuştu, bütün bunlar olurken kaç ramazan ve kaç şevval geçip gitmişti

Ansızın Yola Çıkmak/Rasim Özdenören

 

Peygamberimiz aleyhisselam, “Allah Teâlâ bir iyiliğe karşılık on mislini vermiştir. Buna göre Ramazan ayı orucu on aya, Ramazan bayramından sonra tutulan altı gün oruç ise senenin tamamına (iki aya) denktir.” (Nesâî ve İbn-i Mâce)

 

Peygamberimiz aleyhisselam, “Kim, Ramazan (orucunu tutar ve) bayramdan sonra altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, senenin tamamının orucu olmuş olur. Her kim hayırlı bir iş ile gelirse (bir iyilik işlerse) kendisine onun(yapmış olduğu iyiliğin) on misli sevap verilir.” diye buyurmuştur. (İbn-i Mâce, Sıyâm, 33)

 

“Şevval ayında kim altı gün oruç tutarsa bütün sene hep oruç tutmuş gibi olur.”

Şöyle izah ediyorlar ki Ramazan otuz gün; sevabı bire on olduğuna göre, üç yüz gün. Altı da buradan, o da altmış gün. Sanki üç yüz altmış gün, bütün sene oruçluymuş gibi insan ecir kazanıyor!

İrade Terbiyesi İçin Bir Aylık Kurs Ramazan/Mahmud Esad Coşan

 

 Şanlı Peygamberimiz, Ramazan ayının «başlama» ve «bitiş» noktalarını şöyle belirtirler: «Ramazan hilâlini gördüğünüz zaman oruç tutunuz ve (şevval) hilâlini gördüğünüz zaman iftar ediniz. Eğer gökyüzü kapalı olursa şaban ayının günlerini, otuz güne tamamlayınız ».

İlm-i Hal/Seyyid Ahmet Arvasi

 

İbni İshak dedi ki: “Uhud Savaşı, şevval ayının ortasında cumartesi günü gerçekleşti. Ertesi gün, Pazar günü, Şevvalin on altıncı günü, Allah Resûlü (s.a.v)’in müezzini ilan ederek, düşmana karşı yola çıkılmasını ve sadece dün hazır olanların bu savaşa katılabileceğini söyledi. Cabir bin Abdullah da savaşa katılmak için izin istedi, o da izin verdi. Çıkış amacı düşmanı korkutmak ve Uhud’da başlarına gelenlerin kendilerini savaşmaktan yıldırmadığını düşmana göstermekti.

Siyer-i Nebi (2 Cilt Takım)/Ali Muhammed Sallabi

 

Bayram günlerine id kelimesi dönmek manasına gelen ade kelimesinden türemiştir. Müminler bu iki bayram günlerinde Ramazan orucu farizasi ile Hac farizasını yerine getirdikten sonra şevval ayında 6 gün oruç tutmayı ve Resulullah’ın kabrini ziyarete dönerek Allahu Teala ya ibadete yönelirler bu ibadetlere her sene tekrar dönerler ve yeniden yaparlar Cenabı Hakkı da daima onlara sevap ile karşılık verir bugünlerin dönmesi müminlerin sevinç ve sürürun geri dönmesi manasına gelir

Kalplerin Keşfi/İmam Gazali

Şevval Ayı Sözleri

ŞEVVÂL AYI/ALTI GÜN ORUCU

Efendimiz (s.a.v.)’in bizlere olan emir ve vasiyetlerinden biri de Ramazân orucundan sonra, Şevvâl ayında altı gün oruç tutmamız hakkındadır.

Bu altı günlük oruç, ta’mîr mahiyetinde bir oruçtur. Şöyle ki: Ramazân ayında farz olan oruçlar sırasında, bizlerden çıkan hatâ ve kusûrların, terbiye ve edebimizdeki bozuk yönlerin, farz ve sünnet namâzlarındaki aksaklıkların, ya‘ni eksik veyâ fazla rükû‘ ve secdelerin secde-i sehivle tashîh edilip noksanlığı doldurulduğu gibi, altı günlük oruç da eksik ve bozuk ibâdetlerimizin doldurulmasına yarayan birer ta‘mîr ve telâfi aracıdır, Hadîs-i Şerîf’te: “Her kim Ramazân orucunu tutar ve altı gün de Şevvâl’den ilâve ederse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.”(Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, İbn-i Mâce)

Yine Hadîs-i Şerîf’te: “Ramazân bayrâmından sonra altı gün oruç tutan bir kimse, bir seneyi oruç tutmuş gibi olur. Kişi bir iyilikte bulunursa, kendisine bunun on katı verilir.” buyurulmuştur. (İbn-i Mâce ve Nesâî)

Taberânî’nin rivâyetinde şu ziyâde vardır: “Resûlullâh (s.a.v.) böyle buyurduklarında Ebû Eyyûb (r.a.)’in (s.a.v.) Efendimize: “Ey Allâh’ın Resûlü! Tutulacak bir günlük oruç on güne karşı mıdır?” sorusuna (s.a.v.) Efendimiz “Evet!” buyurmuşlardır. Hâfız Münzirî, Taberânî’nin râvîlerinin sahîh olduğunu kaydetmişlerdir.

Altı günlük oruç bayrâmdan sonra arka arkaya tutulabileceği gibi Şevvâl ayının tamâmına yayılarak da tutulabilir. Lâkin pazartesi ve perşembe günleri tutulursa daha makbûl olur. Zîrâ Âişe Sıddîka (r.anhâ) Vâlidemiz: “Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz pazartesi ve perşembe günlerinde oruçlu olmaya çalışırdı” buyurdular. “Her ayda üç gün oruç tutmak, bütün hayâtını oruçlu geçirmek gibidir.” (Buhârî, Müslim)

Ebû Ubeyde (r.a.), Resûlullâh (s.a.v.)’den şöyle işittiğini söylemiştir: “Oruç, insân için bir kalkandır. İnsan onu delmedikçe…”(Nesâî, İbn-i Mâce, Hâkim, Terğîb ve’t-Terhîb)

İbâdet Takvimi ve Duâlar /Ömer Muhammed Öztürk

 

ŞEVVAL ORUCU HAKKINDA

On bir ayın sultanı Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelmektedir. Ramazan ayında oruç tutmak müslümanlar için farz bir ibadet; şevval ayında ise 6 gün oruç tutmak müstehap bir ibadettir.

Müstehap; Hz. Peygamber’in (sav) ömründe bir iki kere dahi olsa yaptığı, sevdiği ve beğendiği hususlardır.

Sünnet ile müstehapı karıştırmamak gerekir. Sünnet, Hz. Peygamber’in (sav) devamlı olarak yaptığı ve bir mazeret olmaksızın terketmediği şeylerdir. Müstehap ise ara sıra yaptıkları şeylerdir. Farz, vacip ve sünnetten sonra müstehap gelir diyebiliriz.

Bu oruçların altı gün olmasının sebebi hadisi şerifte belirtildiği içindir. ““Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Tirmizi)“  Bundan dolayı bu oruçlara altı gün orucu da denmektedir. Şevval orucu peş peşe altı gün tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilmektedir. Şevval ayı orucuna niyet ederken, şevval ayı orucu niyetiyle niyet etmeniz gerekir.

Ramazan bayramı günleri şevval ayına denk gelir, şevvalin ilk 3 günü ramazan bayramıdır. Ama bayram günleri yeme içme günü olarak geçmekte ve bayramlarda oruç tutmak haram sayılmıştır. Bu nedenle ramazan bayramı bittikten sonraki şevval ayı içinde bu oruçları tutmak daha doğrudur.

“Kim iyi bir amel işlerse, kendisine bunun on katı ecir vardır” (En’âm 6/160) âyetinden yola çıkarak, ramazanın her bir günü on güne karşılık geldiğini ve toplamının 300 olduğunu, ardından tutulan altı günlük şevval orucuyla birlikte tam bir sene ettiğini hesaplamışlardır. İhlâs ile kim ne isterse Rabbimiz onu verir.

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Rabbim tuttuğunuz ve tutacağınız tüm oruçları kabul etsin. Amin…

Şevval Ayı Sözleri


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir