Yazımız 27 Ağustos 2023 tarihinde güncellenmiştir.
Venüs ile İlgili Sözler…
Antik Çağ’da adeta bir mücevher gibi parladığından güzelliğin sembolü olarak kabul edilen Venüs, gökyüzünde Güneş ve uydumuz Ay’dan sonraki en parlak cisim.
Bilim ve Teknik Dergisi
Ay’ı olmayan bir gezegende, çıplak bir canlı molekülünün oluşması, oluşursa da yaşamını sürdürmesi olanaksızdır. Bu nedenle Mars’ta ve Venüs’te donanımsız, çıplak olarak hiçbir zaman yaşayamayacağız.
Ali Demirsoy
“Sümer şairlerine göre Tanrıça İnanna, toplumun süsü, Sümer’in neşesidir. Ay Tanrısı Nanna’nın kızıdır. Akad’larda İştar, Musevilerde Astarte, Yunanda Afrodit, Roma’da Venüs adını taşıyarak yüzyıllar boyu çeşitli toplumların efsanelerinde yaşamıştır….
Muazzez İlmiye Çığ
Yedi günün bir hafta sayılması bu günlere dayanır(MÖ 3500-1500). Bu çağlarda Güneş, Ay ve beş gezegenin (Satürn, Jüpiter, Mars, Venüs, Merkür) hareketleri gözlenebiliyordu. Haftanın günlerinin isimlendirilmesi de ilk kez Babiller tarafından yapılmış ve gözlenen yedi cismin adları kullanılmıştır. Yedi sayısı Babillilerde önemliydi. Örneğin, Babil Kulesi yedi katlıydı.
Halil Kırbıyık, Evren Nasıl Oluştu
Kadimler yedi gezegen saydılar ve şu şekilde sıraladılar: Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jupiter ve Satürn. Yedi gök ve bu yedi gezegen küresi vardı, tüm Mithra anıtlarında yedi gezegene adanmış yedi sunak ya da yedi ocak vardır, tıpkı Tapınaktaki altın şamdandaki yedi kandil gibi.
Albert Pike
Venüs ile İlgili Sözler
En eski çağlardan bu yana insanoğlu göklerde bir düzen tahayyül etmiş ve o düzene göre çeşitli görevlerin veya yetkilerin göklerden geldiğine inanmıştır. Buna göre Güneş göğün sultanıdır. Ay veziri, Utarit (Merkür) kâtibi, Mirrih (Merih, Mars) başkumandanı, Müşteri (İştar, Jüpiter) kadısı, Zühal (Satürn) bekçisi ve Zühre (Çolpan, Venüs) de çalgıcısıdır.
İskender Pala
Orta Çağ’da bilinen yedi maden ile (çinko henüz bilinmemekteydi) yedi gezegen arasında bir ilişki olduğu düşünülmekteydi. Güneş altınla, Ay gümüşle, Venüs bakırla, Satürn kalayla, Mars demirle, Merkür civayla, Satürn kurşunla eşleştirilmekteydi. Müslüman sanatkârlar madenlerle burçlar arasındaki bu kurgusal bağlantıyı kendi eserlerinde bilinçli bir şekilde yansıtmışlardır. Örneğin 1153 yılına ait bir Selçuklu aynası üzerinde yedi gezegenin tasviri işlenmiş ve bu ayna yedi madenin alaşımıyla yapılmıştır.
Töre Sivrioğlu, İslam Sanatında Antik Figürler
Venüs ile İlgili Sözler
Bahçıvanlar ayın evrelerini çok dikkatli takip ede gelmişlerdir. Bunun nedeni ayın sadece bitkileri etkilemesi değildir. Ay büyürken insanın kafası daha iyi çalışır (der on üçüncü yüzyıldan Michael Scot), dolayısıyla bir bahçe düzeni planlamak gibi zihin açıklığı gerektiren her iş ay büyürken yapılmalıdır. İster tohum ekimi, ister dikim, ister ot toplama zamanı olsun burçların durumu da gözetilmelidir. Söz konusu iş mümkünse bitki için uğurlu olan bir burçta yapılmalıdır. Mesela mineçiçeği (Verbena officinalis) bilhassa Venüs’ün gözünde kutsaldır. Aslında bir ölçüye kadar aşk iksirleri ve benzerlerinde kullanılan bütün bitkiler için geçerlidir bu. Dolayısıyla olabiliyorsa gezegenlerin konumları da düşünülmelidir. daha az
Bridget Boland, Bahçıvanlar için Kocakarı İlmi
–Güneş’in bu gezegendeki Hayat’ın tezahürü olması gibi altın da kusursuz metalin tezahürüdür.
-Beyaz renkli Gümüş, Güneş’in negatif yönü olan Ay’dır
. -Merkür (Civa) tıpkı Merkür gezegenin sürekli hareket halindeki yüzeyi gibi uçucu bir yapıya sahiptir. -Demir güç ve kuvvet demektir, enerji ve kuvvetin gezegeni ise Mars’tır.
Rengi altını andıran Bakır, Venüs’tür. Venüs güzellik ve sevgi gezegenidir. -Kurşun, Sınayıcı, soğuk Satürn’dür ve kabalacı öğretilerde metallerin kökü olarak bilinir. Kalay Jupiter’dir, Jüpiter refah ve iyiliğin gezegenidir.
Archibald Cockren, Simya Sanatı ve Simyacılar
Adını antik güzellik tanrıçasından alan Venüs, Güneş ve Ay’dan sonra Dünya’nın gökyüzünde görülen en parlak cisimdir fakat adına bakıp aldanmamak gerekir: Güneş’e uzaklık bakımından ikinci sıradaki bu gezegen boğucu, zehirli bir atmosfere sahip cehennem gibi bir dünyadır. Atmosfer basıncı Dünya’dakinin yüz katıdır ve havadaki baskın gaz karbondioksittir. Bulutlardan yağan sülfürik asit yere ulaşmadan buharlaşır. Ekseni etrafındaki iki yüz kırk üç günlük dönüş süresi bir Venüs yılından uzun olmasına rağmen, atmosferin kaplayıcı etkisi hem gece hem de gündüz tarafında yakıcı sıcaklıkların 460 °C’nin (860 °F) altına düşmesini engeller. Dünya’ya benzerliği göz önüne alındığında bu büyük farklılıklar şaşırtıcıdır. Birçok araştırmacı bunların Venüs tarihinin başlarında atmosferdeki su kaybıyla ve bunu izleyen kaçak sera etkisiyle ilintili olduğuna inanır. Yüzeyin radar haritaları gezegenin günümüzde hâlâ devam ettiği düşünülen volkanik aktiviteler tarafından geniş ölçüde yeniden şekillendiğine işaret etse de, Dünya’nın yüzeyinde görülen çatlak tektonik levhalardan hiç iz yoktur. daha az
Giles Sparrow
Venüs ile İlgili Sözler
Venüs Üzerine Haikular
Ne çok adı var
Sabah ve Tan Yıldızı
Akşam Yıldızı
Dünyayla kardeş
Yeryüzünün ikizi
Çoban Yıldızı
Merkür ve Dünya
Arasında yol alır
Yere en yakın
Görülmez Dünya
Yoğun bulutlarından
Eşsiz Çolpan’ın
Tüm gezegenler
Saat yönünde döner
O tam tersine
Bir Venüs günü,
Bir yılından uzundur
Şaşılacak şey
En parlak o’dur
Gezegenler içinde
Yüzeyi sıcak
Dünya Zühre’siz
Çok da renksiz olurdu
Afrodit aşksız
Osman Akçay